Home // Implementations
Ανατροφοδότηση για την “Ελεημοσύνη”
School: Γυμνάσιο Καλυθιών Ρόδου
Duration: 1
Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών Ρόδου εμπνεύστηκαν από το οπτικοακουστικό υλικό που είδαν σχετικά με το κείμενο του Ιωάννη Χρυσοστόμου για την ελεημοσύνη, και ανταποκρίθηκαν δημιουργώντας ζωγραφιές και γράφοντας κείμενα.
Παρουσιάζουμε εδώ όλες αυτές τις δημιουργίες. Μπορεί να μην έχουν αξιώσεις ως προς την τεχνική τους, είναι σίγουρα όμως φτιαγμένες με ιδιαίτερη φαντασία και πάρα πολύ μεράκι.
1. Κολάζ της Ιωάννας Σαββιού. Τρεις μικροί διάλογοι ανάμεσα σε πατεράδες και γιους διαφορετικών περιοχών του πλανήτη:
2. Σκίτσο της Γεωργίας Γόμπου, που απεικονίζει έναν σκίουρο ο οποίος δίνει το τελευταίο του βελανίδι σε έναν φτωχό άνθρωπο.
“Παρόλο που ο σκίουρος είχε ένα τελευταίο βελανίδι δεν το κράτησε για τον εαυτό του. Δείχνοντας συμπόνια και κατανόηση προς το πρόβλημα του φτωχού ανθρώπου, του δίνει το βελανίδι του. Αυτό συμβολίζει πως η φύση βοηθάει όλους τους ανθρώπους παρόλο που εμείς της φερόμαστε με τον χειρότερο τρόπο. Μολύνουμε το περιβάλλον και σκοτώνουμε τα ζώα άνευ λόγου και αιτίας”.
3. Σκίτσο της Σοφίας Κωνστάντουρα, όπου περιγράφεται η κοινωνική ανισότητα: Μία κυρία περιτριγυρισμένη από λεφτά και χρυσάφι, δίπλα σε μια άλλη που ζητιανεύει φορώντας βρόμικα, μπαλωμένα ρούχα (μικρή λεπτομέρεια: το μυγάκι δίπλα στη φτωχή κυρία!)
4. Ζωγραφιά του Αλεξ Ηλία και του Σταμάτη Αντωνά. “ενας φτωχός άνθρωπος δεν εχει καπου να μεινει και ετσι πηγε σε μια σπηλια που βρηκε και εμεινε εκει. Μια μερα εβρεχε και πανω στην σπηλια ειχε μια τρυπα και το νερο της βροχης επεφτε μεσα στην τρυπα το ειδε και εβαλε εναν κουβα και μαζεψε νερο.Δειχνει οτι η φυση προσφερει νερο σε όλους”.
5. Σκίτσο του Μιχάλη Γαλατά και του Νίκου Κιόττου. “Ο φτωχος ανθρωπος παει για ψαρεμα για να επιζησει και βλεπει ελαφια που πινουν νερο στο ποταμι που ψαρευε ο ανθρωπος. Ο ανρθωπος το φαγητο του τωρα δεν το βρισκει ετοιμο πια αλλα πρεπει να το κυνηγήσει”.
6. Σκίτσο του Μιχάλη Κεπέρη. “Ο σκύλος δίνει το κόκαλό του στον φτωχό παρόλο που έχει μόνο ενα. Η ζωγραφιά συμβολίζει ότι πρέπει να βοηθάμε τους φτωχούς”.
7. Σκίτσο της Ζωγραφίας Αργυρού και της Σταματίας Δημητραδιού. “υπαρχει μια φτωχη οικογενεια η οποια προσπαθει να μαζεψει λεφτα και μια πλουσια κοπελα οπου τους δινει ενα κερμα. Η πλουσια κοπελα ειναι ντυμενη στυλατη και οι φτωχοι ειναι ντυμενοι καπως φτωχικα. Απο πανω υπαρχει ενας λαμπερος ηλιος ο οποιος φωτιζει την οικογενεια, προσπαθει να πει οτι ο ηλιος θα λαμπει πανω τους οσο χρειαστει και πως δεν θα παρατησουν την προσπαθεια τους που κανουν για να μαζεψουν λεφτα. Οσο για την πλουσια κοπελα δεν κανει καμια προσπαθεια, το μονο που κανει ειναι να βαζει ενα κερμα και το ριχνει στο μπωλακι των φτωχων. Αλλα πανω απ’ ολα φτανει να βαζουμε ολοι το χερι μας μεσα (δ.λ.δ να βοηθαμε εστω και λιγο.), και να δειχνουμε αγαπη στους φτωχούς”.
8. Η Σμαράγδη Αντωναρά έγραψε το ακόλουθο κείμενο:
“BINTEO: Σύμφωνα με το βίντεο που παρουσιάζει τις φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφος Peter Menzel στα ταξίδια του, μπορούμε να διακρίνουμε τη κοινωνική ανισότητα από χώρα σε χώρα. Παρατηρούμε ότι όλοι οι λαοί έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και η κάθε οικογένεια ξοδεύει διαφορετικό ποσό χρημάτων προκειμένου να αγοράσει τα αγαθά που χρειάζεται για μία εβδομάδα. Κάποιες οικογένειες έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα μεγάλο αριθμό τροφίμων και παρ’ όλα αυτά δε δείχνουν να είναι ευτυχισμένες. Αντίθετα, υπάρχουν άλλες, όπως στην Αφρική, οι οποίες αρκούνται να ζήσουν με πολύ λίγα τρόφιμα ξοδεύοντας ένα μικρό ποσό χρημάτων, κι όμως τα πρόσωπά τους φαίνεται να είναι χαρούμενα και ευδιάθετα. Επίσης, παρατηρούμε μεγάλη διαφορά στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων καθώς και στη διαρρύθμιση του νοικοκυριού τους. Μερικές οικογένειες οι οποίες φαίνεται να έχουν την οικονομική άνεση, έχουν τέλεια οργανωμένες κουζίνες με όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται, ενώ άλλες ζουν σε άσχημες συνθήκες ζωής όπου τρώνε, κοιμούνται και ζουν σε ένα μικρό και άδειο δωμάτιο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορούμε να καταλάβουμε τις ανισότητες των λαών τόσο στις διατροφικές συνήθειες τους όσο και στα χρήματα που ξοδεύουν για να αγοράσουν τα αγαθά που χρειάζονται. Όπως λέει και το ρεφραίν από το τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα, ”Όσα κοστίζουν μια δραχμή, για άλλους κοστίζουν μια ζωή, δεν είναι κρίμα;”
ΕΙΚΟΝΑ: H εικόνα αυτή απεικονίζει ένα γέρο άνθρωπο, απ’ ό,τι φαίνεται φτωχό, να ζητάει ελεημοσύνη από ένα δέντρο απλώνοντας το καπέλο του. Το δέντρο φαίνεται να ανταποκρίνεται και προσφέρει στο ζητιάνο λίγα από τα λιγοστά φύλλα του. Παρόλο που είναι και εκείνο φτωχό πάντα έχει κάτι να προσφέρει στον άνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο, δίνει το παράδειγμα της ελεημοσύνης στον άνθρωπο, ο οποίος το κοιτάζει με απορία αφού δεν μπορεί να πιστέψει ότι το δέντρο έκανε την κίνηση αυτή. Στόχος της εικόνας αυτής είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η φύση δίνει πάντα οτιδήποτε έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον άνθρωπο, ενώ ο άνθρωπος την καταστρέφει και την πληγώνει.”
9. Η Ζωγραφία Αργυρού έγραψε το ακόλουθο κείμενο:
“Σχετικα με το βιντεο, με επηρεασε το γεγονος οτι σε καποιες χωρες δεν εχουν ουτε 2 ευρω για να παρουνε να φανε. Πιστευω πως αν το δουν το βιντεο αυτο σε καποιες πλουσιες χωρες θα σταματησουν να ξοδευουν τα χρηματα τους σε αχρηστα πραγματα οπως αναψυκτικα και γαριδακια, και ισως αλλαξει και η διατροφη τους στην οικογενεια τους.”