Αρχική // Θεματικές Ενότητες // Κυκλοφοριακή Αγωγή

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

Perivallon

Στο πρόγραμμα αγωγής υγείας με τίτλο «Αύριο εγώ θα οδηγώ» αξιοποιούνται γελοιογραφίες με θέμα την οδηγική συμπεριφορά, τα τροχαία ατυχήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν, καθώς και την ασφαλή οδήγηση. Οι γελοιογραφίες αυτές χρησιμοποιούνται στην αρχή ως αφόρμηση, μαζί με άλλο οπτικοακουστικό υλικό και κείμενα, καθώς και με επισκέψεις σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, αν υπάρχουν στην περιοχή, ώστε να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τα σήματα και τους κανόνες κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, να προβληματιστούν για την δική τους και τη γενικότερη συμπεριφορά στον δρόμο, να αναλογιστούν τις αιτίες και τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, και να γίνουν έτσι καλύτεροι οδηγοί, τώρα και στο μέλλον.

Η ιδέα συνίσταται αρχικά στην ερμηνεία (φιλολογική, αισθητική – καλλιτεχνική και οικολογική) του υλικού που παρουσιάζεται στους μαθητές. Στη συνέχεια, με αφετηρία την πρόσληψη των γελοιογραφιών, προτρέπονται οι συμμετέχοντες μαθητές να δημιουργήσουν δικά τους κείμενα ή γελοιογραφίες ή άλλα εικαστικά έργα αντίστοιχου περιεχομένου.

Προτεινόμενα θέματα – Δομή του προγράμματος

Κάθε συνάντηση της ομάδας διαρκεί 1-2 διδακτικές ώρες και καλύπτει μόνον ένα ζήτημα τη φορά. Προτείνεται να γίνονται όλες οι εργασίες (παρουσιάσεις των γελοιογραφιών και του υπόλοιπου υλικού, αναγνώσεις σχετικών κειμένων, προβολές ταινιών, δημιουργία έργων από τους μαθητές κτλ) μέσα στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, και να μην ανατίθενται στους μαθητές ως ασκήσεις για το σπίτι.

Meetings:

 1. Το τέρας της ασφάλτου
 2. Πρώτα απ’ όλα, ας γίνουμε σωστοί πεζοί!
 3. Ου τρακάρεις
 4. Μείνε α-κίνητος!
 5. Πιστόλι
 6. Η χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση
 7. Κάνω like ….στο κράνος
 8. Το τέρας της ασφάλτου – Δραστηριότητες για τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού (Ε΄και ΣΤ΄)
 9. Η Δύναμη της Διάβασης
 10. Οδηγώ Ποδήλατο ΤΑ + ΚΑΙ –
 11. Παιχνίδι με τα σήματα
 12. Η δύναμη της συνήθειας για τη χρήση ζώνης από τη νηπιακή ηλικία
 13. Kλήση
 14. Αρκουδάκι (για πεζή μετακίνηση)
 15. Αλκοόλ και οδήγηση

Cartoons used for the course:

 • teras-asfaltou
 • sevasmios
 • Κράνος
 • Διάβαση
 • Σκεπτόμενος
 • Τρίγωνο
 • Ζώνη ασφαλείας
 • family ticket
 • Αλκοόλ 2