Αρχική // Θεματικές Ενότητες // Περιβαλλοντική Αγωγή

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Perivallon

Στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής «Γελοιογραφία και Περιβάλλον» αξιοποιούνται γελοιογραφίες με οικολογικό θέμα, που χρησιμοποιούνται ως αφόρμηση, μαζί με άλλο οπτικοακουστικό υλικό και κείμενα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος, να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν οι πολίτες, το κράτος και οι φορείς που είναι αρμόδιοι για περιβαλλοντικά θέματα, να προτείνουν λύσεις εφικτές και βιώσιμες στη μικροκλίμακα της τοπικής τους κοινωνίας, αλλά και γενικότερα σε εθνικό ή και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ιδέα συνίσταται αρχικά στην ερμηνεία (φιλολογική, αισθητική – καλλιτεχνική και οικολογική) του υλικού που παρουσιάζεται στους μαθητές. Στη συνέχεια, με αφετηρία την πρόσληψη των γελοιογραφιών, προτρέπονται οι συμμετέχοντες μαθητές να δημιουργήσουν δικά τους κείμενα ή γελοιογραφίες ή άλλα εικαστικά έργα οικολογικού περιεχομένου.

Προτεινόμενα θέματα – Δομή του προγράμματος

Κάθε συνάντηση της περιβαλλοντικής ομάδας διαρκεί 1-2 διδακτικές ώρες και καλύπτει μόνον ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ή ζήτημα τη φορά. Προτείνεται να γίνονται όλες οι εργασίες (παρουσιάσεις των γελοιογραφιών και του υπόλοιπου υλικού, αναγνώσεις σχετικών κειμένων, προβολές ταινιών, δημιουργία έργων από τους μαθητές κτλ) μέσα στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, και να μην ανατίθενται στους μαθητές ως ασκήσεις για το σπίτι.

Meetings:

 1. Ο Πλανήτης είναι στα τελευταία του
 2. Ερημοποίηση
 3. Το δάσος συγκρατεί το νερό
 4. Μια «Κραυγή» για το νερό
 5. Υπερθέρμανση του πλανήτη – Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
 6. Τε…λειωμένα λόγια
 7. Η έξωση από τον οικολογικό παράδεισο

Cartoons used for the course:

 • planitis-sta-teleutaia-tou
 • dasos-sygkratei-to-nero
 • global-warming
 • leiwmenoi-pagoi
 • paradeisos