Home // Events

01.06.2013
1η Γιορτή Κυκλοφοριακής Αγωγής

Μια ξεχωριστή σχολική εκδήλωση, η «1η Γιορτή Κυκλοφοριακής Αγωγής» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής…   στα πλαίσια λήξης των μαθημάτων .

Μια πρωτότυπη γιορτή, αποτέλεσμα της δουλειάς του σχολικού έτους 2012-13, διοργανώθηκε από τις Δ’ και Ε’ τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής παρουσιάστηκε σε δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν δράσεις στον εξωτερικό χώρο ,παιχνίδια, ερωτήσεις σχετικές με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε ένα παιχνίδι με τον ΚΟΚ, ποδηλατοδρομίες σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα , ερωτηματολόγια ενηλίκων καθώς και τεστς με γυαλιά προσομοίωσης αλκοόλ.

Ταυτόχρονα στον εσωτερικό χώρο λειτουργούσαν δύο παράλληλες εκθέσεις :
η πρώτη με έργα των ίδιων των παιδιών που αποτέλεσαν τις συμμετοχές τους στον 2ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό σκίτσου με τίτλο «Αύριο εγώ θα οδηγώ.. Η χρήση του δρόμου είναι στο χέρι σου» και με θέμα την οδική ασφάλεια
η δεύτερη με 25 γελοιογραφίες του γνωστού σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη όπου και 25 μαθητές εξηγούσαν και σχολίαζαν στους επισκέπτες της έκθεσης με το δικό τους τρόπο το μήνυμα του σκίτσου που είχε ο καθένας αναλάβει.

Στο δεύτερο μέρος της γιορτής παρουσιάστηκε στους προσκεκλημένους συνολικά το πρόγραμμα των δράσεων.

Η Διευθύντρια του Σχολείου Αικατερίνη Σοκορέλου αναφέρθηκε στο θεωρητικό υπόβαθρο των δράσεων της κυκλοφοριακής αγωγής που αποτέλεσε και στόχο για τη σχολική χρονιά 2012-13 μέσα από διαθεματικά σχέδια εργασίας, συμμετοχές και εργασίες των μαθητών κυρίως στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης.

Η γενική επιμέλεια έγινε από την υποδιευθύντρια του Σχολείου Θεοδώρα Γκουτζιαμάνη. ενώ συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Ιωάννα Παπανικολάου, Αικατερίνη Παπόρη, Ζαννετίδη Φωτεινή και Ειρήνη Παπαδοπούλου

Φορείς υλοποίησης σ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υπήρξαν η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Educartoon.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα και μια πρωτότυπη και για πρώτη φορά από μαθητές παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μιχάλη Κουντούρη με τίτλο ” Test Drive” .

Η παρουσίαση έγινε μέσα από σχόλια και κείμενα των μαθητών από τις εργασίες τους .

Η εκδήλωση τελείωσε με αναφορά των μαθητών στο βιογραφικό του γνωστού ρόδιου γελοιογράφου, παρουσίαση βίντεο της τελετής της βράβευσής του στη Σίντρα της Πορτογαλίας στις 12-4-2013 όπου απέσπασε το 1ο Παγκόσμιο βραβείο γελοιογραφίας στην κατηγορία του πολιτικού σκίτσου και στη συνέχεια το Grand Prix του διαγωνισμού καθώς και αποσπασμάτων από τον τρόπο που πρόβαλαν και σχολίασαν όλα τα ξένα δίκτυα αυτή τη μεγάλη διάκριση.

Στο χώρο βρισκόταν και ο ίδιος ο Μιχάλης Κουντούρης, προσκεκλημένος του σχολείου ο οποίος και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος από την επαφή και συνεργασία του με τους μικρούς μαθητές σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Σχολείο, την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Educartoon- Η γελοιογραφία στην Εκπαίδευση που έχει και την ευθύνη των σκίτσων κυκλοφοριακής αγωγής.

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Εκτός από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Μελίτωνας Μπέλλος ως εκπρόσωπος της εκκλησίας , οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Γάκης, οι αντιδήμαρχοι Ρόδου Παναγιώτης Κυριακούλης και Σάββας Διακοσταματίου, ο Διοικητής της Τροχαίας Ρόδου Γ. Στέργου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής Νίκος Κεφαλάκης, ο δημοτικός Σύμβουλος Μάριος Κουκιάς και για την ΕΥΘΥΤΑ η κ. Ελένη Καρύδη.

Παρευρέθηκαν επίσης από την Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση ο Νίκος Νίκας, εκπρόσωπος της Educartoon και ο δημοσιογράφος Ειδικού Τύπου Πάνος Διπλαράκος, αρθρογράφος σε έντυπα αυτοκινήτου.

Ο τελευταίος μάλιστα στο χαιρετισμό του επαίνεσε την πρωτοβουλία του Σχολείου. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για το μοναδικό Σχολείο στην Ελλάδα που αναλαμβάνει τέτοιου είδους δράσεις, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και να το λέμε. Εύχομαι στο εξής να γίνει ετήσιος θεσμός για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής ώστε να διαμορφώνουμε άτομα με ευαισθησίες από την πρώιμη παιδική ηλικία αλλά και να γινόμαστε παράδειγμα για πολλούς άλλους»