Home // // Κυκλοφοριακή Αγωγή // Το τέρας της ασφάλτου

Το τέρας της ασφάλτου

Duration: 1

teras-asfaltou

Στην πρώτη συνάντηση των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αύριο εγώ θα οδηγώ» θα γίνει μια γενική παρουσίαση των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν. Ως αφόρμηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη.

Τα παιδιά πρώτα πρέπει να «διαβάσουν» τη γελοιογραφία, δηλαδή να πουν τι βλέπουν σε πρώτο επίπεδο: Ένας άνθρωπος με πανοπλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τρομαχτικό τέρας με μορφή αυτοκινήτου. Ο άνθρωπος κρατάει μια ασπίδα με ζωγραφισμένο πάνω της ένα οδικό σήμα «STOP» και κρατάει ένα δόρυ που η αιχμή του σχηματίζεται από το σήμα που σημαίνει «Κίνδυνος λόγω συχνής κινήσεως παιδιών». Το αυτοκινητόμορφο τέρας έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου (παρμπρίζ, φώτα, ρόδες, μάσκα, ακόμα και εξάτμιση), απεικονισμένα όμως με τέτοιο τρόπο που να φαίνονται απειλητικά.

Σε δεύτερο επίπεδο τα παιδιά ερμηνεύουν την εικόνα: Το ότι το τέρας είναι απειλητικό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει ατύχημα και να στερήσει ζωές, στην περίπτωση που ο οδηγός του δεν σέβεται τους κανόνες κυκλοφορίας ή συμπεριφέρεται με λάθος τρόπο. Για παράδειγμα, στην εικόνα του τέρατος δίνεται έμφαση στην ουρά – εξάτμιση. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει την υπερβολική ταχύτητα και τα «φτιαγμένα» αυτοκίνητα. Από την άλλη, ο άνθρωπος φαίνεται φοβισμένος γιατί είναι πολύ αδύναμος και ευάλωτος σε σχέση με το τέρας. Τα μόνα του όπλα είναι τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι η τήρηση των κανόνων και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας εξουδετερώνει το «τέρας» της ασφάλτου και σώζει ζωές, όχι μόνο του οδηγού αλλά και των πεζών. Μάλιστα, η επιλογή των συγκεκριμένων σημάτων από τον καλλιτέχνη δεν είναι τυχαία: Η ασπίδα που θέλει να σταματήσει το τέρας σημαίνει «Διακοπή πορείας» και βρίσκεται σε διασταυρώσεις. Η παραβίαση του σήματος αυτού έχει προκαλέσει έως τώρα πάρα πολλά ατυχήματα. Το σήμα στο δόρυ έχει να κάνει με τη διέλευση παιδιών (έξω από σχολεία, γήπεδα κτλ.) και υποδηλώνει ότι τα περισσότερα θύματα στην άσφαλτο είναι παιδιά ή νέοι.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να αρχίσει μια εκτενής αναφορά – συζήτηση για τη θλιβερή στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων. Άφθονο υλικό μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, αλλά εδώ, για την υποστήριξη της συζήτησης, δίνονται ενδεικτικά:

Τέλος, με αφορμή τον τίτλο του προγράμματος «Αύριο εγώ θα οδηγώ», τα παιδιά προτρέπονται να μιλήσουν για προσωπικές τους εμπειρίες (ή εμπειρίες φίλων τους ή συγγενών τους) σχετικά με ατυχήματα, κι έτσι καταλήγουμε με μια σύντομη παρουσίαση των αιτίων που προκαλούν ατυχήματα, και τα οποία θα αναλυθούν διεξοδικά στις επόμενες συναντήσεις.

Αντώνης Κουντούρης, φιλόλογος